Nyrkkeilyhanskojen osto-opas

Kun olet ostamassa nyrkkeilyhanskoja, kannattaa lähteä siitä mikä on hanskojen pääkäyttötarkoitus. Nyrkkeilyhanskat voidaan jakaa esimerkiksi. säkkihanskoihin, kuntonyrkkeilyhanskoihin, sparrihanskoihin (otteluharjoittelu) ja varsinaisiin ottelu-/kilpahanskoihin.

Sparrihanskoilla voi tietysti tehdä kaikkia harjoituksia, sparrista säkkitreeniin, mutta säkkihanskoilla ei voi sparrata.

 

KUNTONYRKKEILYHANSKOJEN VALINTA

Kuntonyrkkeilyyn kannattaa valita hyvin suojaavat hanskat, eli ns. oikean nyrkkeilyhanskan malliset hanskat. Niissä on yleensä reilusti pehmustetta rystysten kohdalla ja peukalot on kiinnitetty siten että peukalo ei päässe vääntymään vaikka osuma esim. säkkiin olisi pikkaisen huonompikin.

Riittävä pehmuste taas on hyvä olla kun tehdään pariharjoitteita, jos vaikka snadisti lipsahtaa ja osuu kaveria. Reilu pehmuste myös suojaa käsiä säkkiharjoittelussa ja estää rystysten kipeytymisen.

Hyvissä kuntonyrkkeilyhanskoissa on myös tukea ranteelle.

Kategorisesti voidaan sanoa että kaikki sparrihanskat soveltuvat hyvin kuntonyrkkeilyyn, mutta myös yleensä edullisempia hyvin pehmustettuja säkki-/harjoitushanskoja voi käyttää aivan mainiosti. Emme suosittele kuntonyrkkeilyyn ns. perinteisiä ohuita säkkihanskoja. Aloittelijoilla ei vielä ole lyöntitekniikka kohdallaan ja perinteisillä hanskoilla satuttaa helposti: peukalon, rystyset ja ranteet. BoxingCompanyn säkki-/harjoitushanskahanskavalikoima tästä.

SPARRIHANSKOJEN VALINTA

Sparri- eli otteluharjoitushanskojen valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota seuraaviin seikkoihin:

-hanskan materiaalit

-hanskan pehmusteen paksuus ja materiaali

-hanskan malli

-kiinnitystapa

-hanskan koko/paino

Loput ovatkin sitten enemmän makuasioita.

Sparrihanskat ovat yleensä nahkaa, toki synteettisiäkin materiaaleja käytetään ja ne ovatkin kehittyneet aika hyviksi. Joissain sparrihanskoissa käytetään edellä mainittujen yhdistelmää, siten että kämmenpuoli on synteettinen ja osuma-alue nahkaa. Paras ja kestävin nahka on naudannahka, puhvelinnahka on hieman ohuempaa, mutta kestää sekin kohtuullisen hyvin.

Osuma-alueella EI MISSÄÄN TAPAUKSESSA SAA OLLA OMPELEITA TAI SAUMOJA. ne voivat viiltää sparrikaverille ikävän haavan. Toisin sanoen, jos niitä on, ne EIVÄT ole sparrihanskat.

Nyrkkeilyhanskojen pehmustemateriaali vaihtelee hevosenjouhista, muottiin valettuun solukumiyhdisteisiin, joissain on jopa ns. älygeelipehmusteita.

Sparrihanskojen mallit vaihtelevat hieman, kannattaa kiinnittää huomiota hanskan leveyteen ja varren pituuteen, nämäkin tosin ovat pitkälti makuasioita.

Kiinnitystapoja on oikeastaan kaksi; perinteinen nauhakiinnitys ja tarrakiinnitys eli velcro. Joista velcrokiinnitys on ehdottomasti suosituin helppoutensa takia. Nauhoilla saa kyllä hanskan istumaan paremmin käteen.

Nyrkkeilyhanskojen koot ilmoitetaan unsseissa, joka on painon mitta: yksi unssi on noin 28 grammaa. Yleiset koot ovat 10oz, 12oz, 14oz ja 16oz, isompiakin on.

Paino ja koko kulkevat käsikädessä ja hanska pitäisikin valita nyrkkeilijän koon mukaisesti. Suosittelemme, nyrkkeilijän paino; 30-50kg 10oz, 50-65kg 12oz, 65-75kg 14oz ja painavammille 16oz tai 18oz. BoxingCompanyn sparrihanskavalikoima tästä.

 

SÄKKIHANSKOJEN VALINTA

Säkkihanskat voidaan oikeastaan ja perinteisiin ja uudenaikaisiin säkkihanskoihin.

Perinteiset hanskat ovat erittäin kevyitä ja hyviä nopeusharjoitteluun. Ne eivät myöskään ”anna juurikaan anteeksi” huonoa lyöntitekniikka vaan pakottavat lyömään oikein, muuten sattuu käpälään. Kunnollisissa materiaali on nahkaa.

Moderneissa säkkihanskoissa on enemmän pehmustetta, peukut kiinnitetty ja useimmiten velcrokiinnitys ja yleensä aika hyvin rannetakin tukevia. Materiaaleina sekä nahka että keinomateriaalit.

Kumpi on parempi? –se on oikeastaan käyttäjästä ja käyttötarkoituksesta kiinni.

Perinteiset koulii oikeaan tekniikkaan ja ovat keveytensä ansiosta nopeat, modernit taas suojaavat paremmin ja ovat hyvät jos esim. rystyset ovat kipeyteneet.

BoxingCompanyn säkki-/harjoitushanskahanskavalikoima tästä.

Jos sinulla on kysyttävää hanskoista, ota yhteyttä. simo@boxingcompany.fi tai 040-521 8413